IFS PACsecure standard je trenutno u fazi revizije. Očekuje se da će verzija 2 biti objavljena u drugoj polovini 2021. Sve važne informacije o rasporedu i mogućim promjenama saznajte u sljedećem članku.

Nakon sastanka ekspertske grupe u martu i javnih konsultacija u aprilu 2019, radna grupa IFS PACsecure standarda se povukla radi analize prikupljenih podataka. Probni auditi se sada provode od oktobra 2020. Nalazi iz njih će biti uključeni u drugi nacrt, koji će biti stavljen na javnu raspravu. Finalizirani standard IFS PACsecure verzija 2 očekuje se u drugoj polovini 2021.

Cilj standarda odobrenog od strane GFSI je da se može provjeriti kvalitet i sigurnost svih vrsta primarne i sekundarne ambalaže. Među očekivanim promjenama u verziji 2 je da će nenajavljeni auditi postati obavezni. Upotreba opcije nenajavljenog audita bit će obavezna svake tri godine. Nadalje, može se pretpostaviti da se standard može djelimično auditirati na daljinu. Međutim, najmanje 50% ukupnog trajanja audita i dalje mora biti auditirano na licu mjesta. Očekuju se i nova područja primjene, uključujući boje, ljepila i voskove.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...