IFS HPC 3 standard je objavljen u decembru 2022. U nastavku smo za vas sumirali sve važne informacije o promjenama i rasporedu.

IFS standard za domaćinstvo i ličnu njegu (HPC), objavljen 2009. godine, razvijen je u saradnji sa brojnim evropskim maloprodajnim i trgovačkim udruženjima. Standard omogućava proizvođačima i dobavljačima da budu ocijenjeni u pogledu sigurnosti i higijene proizvoda. Druga verzija standarda objavljena je 2016. Verzija 3 je objavljena u decembru 2022. U nastavku donosimo pregled svih važnih promjena i rasporeda tranzicije.

 

Promjene u verziji 3

Postoje neke važne promjene sa revizijom IFS HPC. Jedna nova karakteristika je da kompanije sada imaju mogućnost da se auditi obavljaju nenajavljeno. Ova opcija se primjenjuje i na recertifikacijske audite i na inicijalne certifikacije. Kroz nenajavljene audite, kompanije mogu povećati kredibilitet svog procesa audita i pokazati da posluju svaki dan na istom visokom nivou sigurnosti koji je naveden u zahtjevima IFS-a. Da biste zatražili nenajavljeni audit, možete kontaktirati svoju kontakt osobu u bilo koje vrijeme.

Važna suštinska inovacija je uvođenje kulture sigurnosti proizvoda. Slično kulturi sigurnosti hrane, Kultura sigurnosti proizvoda odnosi se na zajedničke vrijednosti, uvjerenja i norme koje utiču na stavove i ponašanja u vezi sa sigurnosti proizvoda unutar organizacije i širom divizija. Podsticanje čvrste kulture sigurnosti proizvoda od strane višeg menadžmenta pomaže organizaciji i njenim zaposlenima da spriječe i otkriju odstupanja u svim procesima koji utiču na sigurnost, kvalitet i zakonitost njenih proizvoda. Uspostavljanjem kulture sigurnosti proizvoda, zaposleni postaju instinktivno svjesni elemenata potrebnih za proizvodnju sigurnih, kvalitetnih proizvoda. Možete pogledati IFS informativni list o kulturi sigurnosti proizvoda ovdje.

Cilj nove verzije IFS HPC bio je također uskladiti IFS HPC zahtjeve sa ISO 22716 zahtjevima za kozmetički GMP. Iako se formulacije zahtjeva u ova dva dokumenta u nekim slučajevima razlikuju, osnovna namjera je sada ista. Na strani 139 IFS HPC standarda, unakrsne reference između dva standarda su jasno navedene. 

Možete preuzeti IFS HPC 3 standard ovdje.

 

Od verzije 2 do verzije 3: Period tranzicije

IFS HPC verzija 3 objavljen je u decembru 2022. U julu 2023. počinje prelazni period. 10 mjeseci nakon objavljivanja, u oktobru 2023. godine, prijava postaje obavezna. 

 

DQS - vaš partner za IFS HPC certifikaciju

DQS je akreditirano certifikacijsko tijelo za IFS Standard za domaćinstvo i ličnu njegu. Sa kvalifikovanim auditorima širom svijeta, stojimo vam na raspolaganju. Kontaktirajte nas - rado ćemo razgovarati o vašim planovima! 

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...