Brokeri, imajte na umu: verzija 3 standarda IFS Broker je objavljena. Revizija odražava promjenjiva očekivanja tržišta u pogledu sigurnosti proizvoda. Certificirane lokacije suočit će se s nekim novim zahtjevima, posebno u vezi s prevarom u hrani i upravljanjem rizikom. U ovom članku dajemo pregled ključnih promjena, kao i sve informacije o procesu tranzicije.

Iako je većina standarda ostala nepromijenjena, postoje tri velike promjene u verziji 3 na koje želimo skrenuti vašu pažnju:

  • Potpuno novo potpoglavlje (4.7) posvećeno je temi prevara u hrani. Od certificiranih kompanija se očekuje da provedu takozvanu procjenu ranjivosti za sve kupljene proizvode kako bi se utvrdili rizici koji se odnose na zamjenu, pogrešno označavanje, krivotvorenje ili imitaciju. Na osnovu ove analize, mora se implementirati dokumentovani plan za smanjenje rizika. Osim toga, kompanije moraju osigurati da su njihovi dobavljači također izvršili analizu ranjivosti i implementirali plan za smanjenje rizika.
  • Detaljniji zahtjevi za sistem upravljanja rizicima: Očekivanja od sistema upravljanja rizicima su proširena. Revidirani zahtjevi su navedeni u Odjeljku 2.3. Iako su mnogi zahtjevi u skladu s prethodnom verzijom, preporučujemo da certificirane lokacije izvrše pravovremene revizije kako bi utvrdile da li njihov trenutni pristup upravljanju rizikom ispunjava zahtjeve IFS Broker Standard verzije 3.
  • Nenajavljeni auditi: Zbog rastućih zahtjeva tržišta, IFS je odlučio uspostaviti proces za nenajavljene audite prema IFS Broker Standardu. Nenajavljeni auditi ostaju izborni. Postupak je opisan u dijelu 5 standarda.

Pored ovih promjena, IFS Broker Verzija 3 je poboljšana u smislu čitljivosti i jasnoće. Imajte na umu da je ovaj post sažetak glavnih promjena, a ne potpuni pregled svih promjena.

Raspored promjena

Vremenski okvir za prijelaz sa verzije 2 na verziju 3 je sljedeći:

  • Do 2. januara 2020: verzija 2 ostaje važeća verzija.
  • Od 2. januara do 31. maja 2020: kompanije imaju izbor da li će certificirati verziju 2 ili 3
  • Od 1. juna 2020: svi auditi će se provoditi prema verziji 3

Ostale informacije

IFS Broker verzija 3 standarda se može preuzeti ovdje. Trenutno je standard dostupan samo na engleskom, ali uskoro će uslijediti i drugi jezici.

DQS - Vaš partner za certifikaciju u skladu sa IFS Broker standardom

DQS CFS GmbH je certifikacijsko tijelo odobreno za IFS Broker. Stojimo vam na raspolaganju sa svjetskom mrežom visoko kvalifikovanih auditora.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...