Još 1986. godine, kada je upravljanje kvalitetom tek bilo u povojima, DQS je izdao prvi ISO 9001 certifikat u Njemačkoj - u to vrijeme još uvijek na osnovu nacrta verzije. Prva publikacija "ISO 9000" serije standarda nije održana sve do 1987. godine kao modela za sisteme osiguranja kvaliteta. Ovo je bio početak neprekinute priče o uspjehu za sisteme upravljanja. Razvoj ovog uspješnog standarda kvaliteta usko je povezan s historijom DQS-a.

Loading...

Koncept demonstriranja sposobnosti kvaliteta putem sistema upravljanja koji se može certificirati teško se može dovesti u pitanje s obzirom na oko 1 milion ISO 9001 certifikata koji su danas na snazi. Kompanije danas poznaju sisteme upravljanja kvalitetom kao efikasan alat za vrhunski menadžment. To stvara transparentnost, smanjuje složenost i pruža sigurnost akcije. Međutim, sistemi upravljanja postižu mnogo više kada ih procjenjuje i certificira neutralna i nezavisna treća strana kao što je DQS. Jer tada - kao što historija ISO 9001 navodi - oni također stvaraju potrebno povjerenje u proizvode ili usluge, a time i u učinak kompanije.

DQS: Njemačko prvo certifikacijsko tijelo sistema upravljanja

Njemački institut za standardizaciju e.V. (DIN) i Njemačko društvo za kvalitet e.V. (DGQ) su se pozabavili pitanjem koje je bilo prilično kontroverzno u Njemačkoj 1983/84. Radilo se o osnivanju tijela za certifikaciju sistema upravljanja. U tu svrhu održali su brojne razgovore sa najvažnijim industrijskim udruženjima. Uprkos značajnim početnim rezervama, konačno su dali znak podrške.

Dana 1. februara 1985., pet mjeseci prije nego što su prvi nacrti "IS0 9000 porodice" objavljeni, DQS je započeo svoj rad kao Deutsche Gesellschaft zur Zertifizierung von Qualitätssicherungssystemen mbH. To ga je učinilo prvim njemačkim i trećim tijelom za certifikaciju sistema upravljanja. Danas, nakon 35 godina historije ISO 9001 i DQS, i dalje smo posvećeni kvalitetu i nosimo "Q" u svom imenu - iako su sistemi osiguranja kvaliteta odavno postali sistemi upravljanja.

Kada je DQS osnovan, Njemačka je bila jedna od prvih zemalja koja je ponudila certifikaciju onoga što se tada zvalo sistemi osiguranja kvaliteta. Godine 1990. DQS je bio jedan od osnivača današnjeg IQNet udruženja. Namjera je bila da se uzme u obzir sve veća internacionalnost industrije.

"Danas milion kompanija u 191 zemlji govori istim jezikom kada je u pitanju certificirano upravljanje kvalitetom. U 139 zemalja razgovaraju sa DQS-om."

Godine 1991. DQS je bio prvo certifikacijsko tijelo u Njemačkoj koje je akreditirano za ISO 9001/2/3 od strane tadašnje TGA GmbH (danas: Deutsche Akkreditierungsstelle GmbH, DAkkS). Danas spektar naših usluga obuhvata oko 100 međunarodnih propisa i nacionalnih standarda. Otprilike dvije trećine svih kompanija koje se nalaze na DAX listi su dugogodišnji kupci DQS-a.

ISO 9001 standard i njegova historija

Historija ISO 9001 počinje osnivanjem ISO/TC 176 1979. godine. Tehnički komitet Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) trebao je razviti univerzalni, globalno primjenjiv standard upravljanja kvalitetom. Osnova je bio već postojeći britanski standard BS 5750, koji je BSI razvijao počevši od 1975. godine. Britanski standard vuče korijene iz vojno-političkog okruženja poslijeratnih godina u Velikoj Britaniji. Međutim, trebalo je proći još šest godina prije nego što je objavljen prvi nacrt standarda. Godina 1985. tako označava "stvarno" rođenje ISO 9001, iako zvanično objavljivanje nije obavljeno sve do 1987. Prekretnice ISO 9001 u brzom napredovanju:

1985

Objavljen je prvi nacrt serije standarda "ISO 9000" (ISO 9000/1/2/3/4).

1986

Dana 28. avgusta 1986. DQS izdaje prvi ISO 9001 certifikat u Njemačkoj za Hottinger Baldwin Messtechnik GmbH u Darmstadtu - na osnovu nacrta verzije DIN ISO 9001. Ovo označava važnu prekretnicu u historiji ISO 9001.

1987

Serija standarda ISO 9001/2/3 objavljena je kao demonstracijski model za sisteme osiguranja kvaliteta u 20 elemenata, u Njemačkoj kao DIN ISO standardi:

  • DIN ISO 9001 kao model za demonstraciju osiguranja kvaliteta u svim oblastima kompanije: projektovanje, razvoj, proizvodnja, montaža i usluga kupcima.
  • DIN ISO 9002 kao model za prezentaciju osiguranja kvaliteta u proizvodnji i montaži.
  • DIN ISO 9003 kao model za prezentaciju osiguranja kvaliteta u završnoj kontroli.

Brojni nacionalni (industrijski) standardi su povučeni u korist ove nove međunarodne serije standarda. Stoga je planirano usklađivanje bilo uspješno. U mnogim zemljama standardi su takođe dobili priznanje od strane vlade kao važan element zakonski propisanih procedura ocjenjivanja usklađenosti. Neka industrijska udruženja, koja su se dugo opirala, sada su pomno pogledala standarde. Čak su uveli i strože verzije, na primjer u automobilskoj industriji, medicinskim uređajima, avijaciji i prehrambenom sektoru. Serija standarda ISO 9000ff je stoga još uvijek model za čitav niz standarda za sistem upravljanja specifičnim za sektor, kao što je IATF 16949 (automobilska industrija).

1994

ISO standardi se revidiraju u redovnim intervalima, obično svakih pet do šest godina. Tokom takvog pregleda utvrđuje se da li odgovarajući standard i dalje odgovara trenutnom stanju tehnike, da li ga treba revidirati ili čak povući. Svrha periodičnog pregleda je da se osigura da zahtjevi standarda ispunjavaju trenutne uslove u kojima organizacija posluje. Historija ISO 9001 se tako također odlikuje kontinuitetom i pouzdanošću.

Prva revizija ISO 9001 dogodila se 1994. U to vrijeme, međutim, napravljeno je samo nekoliko manjih prilagodbi, uglavnom uredničke ili konceptualne prirode.

2000

ISO 9001:2000 - Revizija iz 2000. godine donijela je temeljnu reviziju i spajanje ISO 9001, ISO 9002 i ISO 9003 u jedan standard.

Promjena sa QA = osiguranje kvaliteta na QM = upravljanje kvalitetom tokom 1990-ih i uvođenje procesne orijentacije bile su još dvije značajne prekretnice u historiji ISO 9001. Konceptualni pomak sa osiguranja na upravljanje odgovarao je njegovom značaju za korporativnu praksu. Tako je ISO 9001 konačno stavljen u top menadžment, odnosno gdje je zapravo odgovoran „pravilan korporativni menadžment“. DQS je, sa svoje strane, započeo ovu vrstu revizije mnogo prije nego što je procesna orijentacija usidrena u ISO 9001, otvarajući tako vrata upravljanju kvalitetom za mnoge uslužne kompanije.

Tražite ISO 9001 certifikaciju?

Više od 35 godina iskustva u certificiranju sistema upravljanja kvalitetom prema ISO 9001 - DQS. Jednostavno iskorištavanje kvaliteta.

Saznajte više o ISO 9001

Revidirani standard je sada napisan razumljivijim jezikom. To je olakšalo upotrebu svim industrijama, a posebno uslužnim kompanijama. Što se tiče sadržaja, struktura orijentisana na proces zamijenila je prethodnih 20 elemenata. Još jedna nova karakteristika bila je snažniji fokus na zadovoljstvo kupaca i orijentacija na osnovne procese. Neprimjenjivi zahtjevi (na primjer, razvoj) su mogli biti isključeni - prema definiciji "dozvoljenih isključenja" u Odjeljku 7 standarda. Savremeno shvatanje upravljanja kvalitetom i njegovog značaja za poslovnu praksu sadržano je u „Osam principa upravljanja kvalitetom“.

2008

ISO 9001:2008 - Četvrto izdanje ISO 9001 je objavljeno 2008. godine. Veliki dio izmjena uglavnom je bio usmjeren na lakšu primjenu kroz pojašnjenja u izjavama. Osnovna struktura i strateška orijentacija standarda ostala je nepromijenjena. Zahtjevi su također ostali suštinski isti.

2015

ISO 9001:2015 - Sa revizijom iz septembra 2015., historija ISO 9001 nastavlja da se piše. Standard je prilagođen takozvanoj strukturi visokog nivoa, osnovnoj strukturi sa jedinstvenim osnovnim tekstovima za centralne zahtjeve za sisteme upravljanja, kao i zajedničkim oznakama i definicijama, koja je osnova za sve ISO standarde sistema upravljanja od 2012. godine. Ključne inovacije su:

Loading...

DQS Vodič za audit prema ISO 9001:2015

Više od čekliste!

Najčešća pitanja audita i mogući dokazi:

  • Važnost zahtjeva
  • Dobra audit pitanja
  • Dokazi, primjeri implementacije i ključne brojke

Ekskurs

Kompatibilnost sa drugim standardima sistema upravljanja
Kako bi olakšao kompatibilnost različitih standarda sistema upravljanja u njihovoj primjeni, ISO je 2012. godine nakon dugog pripremnog rada usvojio takozvanu strukturu visokog nivoa (HLS) i ugradio je u ISO dodatak ISO/IEC direktivama, dio 1. Jezgro tekstova se odnose na osnovne zahtjeve koji su isti za sve poznate standarde sistema upravljanja. Ovisno o ISO standardu, oni su dopunjeni zahtjevima specifičnim za temu, kao što su ISO 14001 (okolina), ISO 45001 (zdravlje i sigurnost na radu) i ISO 27001 (sigurnost informacija). Osim toga, jedinstvena terminologija znatno olakšava primjenu različitih standarda. Na ovaj način bi se različiti sistemi upravljanja trebali lakše spojiti ili integrisati u postojeći sistem upravljanja.

35 godina uslužnog poslovanja: DQS i ISO 9001

Historija DQS-a je usko povezana sa historijom i razvojem ISO 9001. 2020. godine DQS je proslavio svoju 35. godišnjicu - a ako računate objavljivanje prvog nacrta standarda 1985. kao godinu rođenja, to se također odnosi na ISO 9001 u određenoj mjeri. Standard je napravio svoj put: do danas uspješne kompanije koriste moderne sisteme upravljanja kvalitetom kako bi osigurale svoj uspjeh na tržištu. Tome značajno doprinose i nalazi naših godišnjih audita, koje kontinuirano unaprijeđuju organizacionu i procesnu strukturu kompanije.

Zašto certifikacija sa DQS-om?

DQS je izdao prvi ISO 9001 certifikat u Nemačkoj u avgustu 1986. DQS je stoga usko povezan sa historijom ISO 9001. Od tada zajedno sa našim klijentima težimo efikasnim sistemima upravljanja i održivom poslovnom uspjehu - kroz i za ljude. U tu svrhu nastavljamo koristiti samo iskusne stručnjake i menadžere iz biznisa i nauke kao auditore.

audit-gerber-hermsdorf-werner-korall-dqs.jpg
Loading...

Certifikacija prema ISO 9001

Bit će nam zadovoljstvo da vas u ličnom razgovoru obavijestimo o trudu i troškovima certifikacije.

Molimo kontaktirajte nas. Bez obaveza i besplatno.

Autor
Nadja Goetz

DQS expert za sisteme upravljanja zaštitom zdravlja i BSI-KRITIS auditi, auditor i proizvodni menadžer za različite standarde kvaliteta u rehabilitaciji, kao i bolničkoj i ambulantnoj njezi.

Loading...