Sa preko 13.000 certificiranih lokacija, FSSC 22000 je jedan od najčešće korištenih sistema certifikacije za sigurnost hrane u svijetu. Kako bi zadovoljio promjenjive zahtjeve tržišta, sistem je prošao reviziju posljednjih mjeseci. U decembru 2016. objavljena je nova, sada četvrta verzija. Kao jedno od vodećih certifikacijskij tijela za FSSC 22000, ne želimo da propustimo priliku da vam pružimo pregled šta je novo u verziji 4.

Jedan od glavnih razloga za reviziju bilo je usklađivanje FSSC Sistema sa zadnjom verzijom GFSI Dokumenta smjernica, za koji se očekuje da će biti objavljen do kraja 2016. Da bi se zadržao status standarda GFSI benchmarked certifikacije, postale su neophodne dvije velike promjene: s jedne strane, uvođenje nenajavljenih audita, a s druge strane, uvođenje novih zahtjeva za borbu protiv prevara u hrani.

Nenajavljeni FSSC 22000 auditi: Obavezni za sve certificirane lokacije

Prema novim minimalnim zahtjevima GFSI-ja, svi sistemi certificiranja sigurnosti hrane moraju barem uključivati mogućnost provođenja nenajavljenih audita. Verzija 4 FSSC 22000 međurim, već ide korak dalje: za razliku od IFS-a i BRC-a, nenajavljeni auditi nisu opcioni, već obavezni. Od dva nadzorna audita, najmanje jedan mora biti nenajavljen. Na certifikacijskom tijelu je da odluči koji od dva nadzorna audita će biti nenajavljen.

Certificirane lokacije također mogu odlučiti da se oba nadzorna audita odvijaju nenajavljeno. Međutim, inicijalna procjena i recertifikacijski audit nikada se ne mogu provesti nenajavljeno.

Za nenajavljeni audit predviđen je vremenski okvir od devet mjeseci: Audit se može obaviti najranije 3 mjeseca nakon posljednjeg dana prethodnog audita, ali najkasnije 12 mjeseci nakon prethodnog audita. Sljedeći najavljeni audit mora se održati u roku od 24 mjeseca nakon posljednjeg dana prethodnog najavljenog audita.

Novi zahtjevi za sprječavanje prevara u hrani

Među najznačajnijim promjenama u verziji 4 su novi zahtjevi za borbu protiv prevara u vezi s hranom. Prema njima, sve lokacije certificirane prema FSSC 22000 moraju imati dokumentiranu proceduru za ono što je poznato kao 'procjena ranjivosti', što znači da se analiza potencijalnih ranjivosti i rizika povezanih s prevarom u hrani mora provoditi u redovnim intervalima.

Potreban je i dokumentovani plan u kojem se navode mjere poduzete u borbi protiv prevare u hrani i rizika po javno zdravlje, povezan sa sistemom upravljanja sigurnošću hrane i relevantnim zakonodavstvom.

Ostale izmjene u FSSC 22000 verzija 4

Sljedeće promjene su i dalje vrijedne pažnje:

  • Proširivanje opsega: I ugostiteljstvo i maloprodaja su uključeni u opseg sistema FSSC 22000 od verzije 4. Sve aktivnosti skladištenja i distribucije će takođe biti pokrivene FSSC 22000 u bliskoj budućnosti.
  • Nova verzija zahtijeva rotaciju auditora svake tri godine; certificirane lokacije ne smiju biti ocjenjivane od strane istog auditora više od tri godine zaredom.

Raspored

FSSC 22000 verzija 4 certifikat je dostupan od januara 2017. Od 1. januara 2018. nova verzija će postati obavezna.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...