Tehnologija udaljenog audita brzo se razvija. Od jednostavnih web kamera do nosivih uređaja kao što su Google Glass, dronovi, pa čak i umjetna inteligencija - sve je zamislivo. Ali pazite: u praksi čak i najnovije tehnologije brzo dostižu svoje granice.

Ovo je četvrti dio iz serije članaka od sedam dijelova o udaljenim auditima:

Kao što je objašnjeno u prethodnim postovima, postoji nekoliko međunarodno priznatih dokumenata koji standardiziraju upotrebu IKT-a za audite. Izuzetak je MD 4:2018 od Internacionalnog akreditacijskog foruma. U dokumentu se pominju različiti alati, kao što su web kamere, pametni telefoni, nosivi uređaji, dronovi i laptopi. Ovo se može koristiti za,

  • Održavajte telekonferencije i video konferencije, po mogućnosti sa razmjenom podataka
  • Pregled dokumenata i zapisa, bilo u realnom vremenu ili sa određenim zakašnjenjem (kada se dokumenti dijele, a zatim pregledavaju)
  • Bilježenje informacije snimanjem, fotografisanjem ili snimanjem zvuka
  • Sticanje vizualnog pristupa određenim lokacijama (npr. pomoću dronova ili nosivih kamera).

Svaka od ovih tehnologija ima svoje prednosti, ograničenja i rizike. Detaljna rasprava o svakom od njih je izvan okvira ovog članka. Faktori koji uvijek igraju ulogu su zaštita podataka i privatnost. U nastavku navodimo najvažnije principe:

  • Klijent i auditor definišu sigurnosne zahtjeve i osiguravaju sigurnost i povjerljivost informacija koje se prenose.
  • IKT se može koristiti samo ako se subjekat audita i auditor slažu. Ovo zahtijeva čvrst odnos i protokole za udaljeni pristup.
  • I klijent i auditor moraju osigurati da imaju potrebnu digitalnu infrastrukturu: "Osigurati" znači isprobati infrastrukturu i tražiti alternative ako je potrebno!
  • Što se tiče hostinga, nije auditor već klijent taj koji odlučuje između vanjskog provajdera ili vlastitog servera. Auditori se moraju upoznati sa hardverom i softverom klijenta.

Iako je tehnološki potencijal neosporan, savjetujemo da ostanemo realni. Ankete na lokacijama, na primjer, ostaju izazov. Google Glass i drugi nosivi uređaji mogu ispravno funkcionisati samo na optimiziranim mrežama sa stabilnim i brzim vezama - i na strani koja šalje i prima. Naši testovi u stvarnom svijetu pokazali su da ovo može biti frustrirajuće iskustvo čak i u urbanim sredinama. U udaljenim regijama problem će biti još akutniji.

Posljednji aspekt je da tehnologija nikada ne može biti kompetentnija od svojih korisnika. To znači ne samo da auditori moraju imati kompetenciju za rukovanje tehnologijom, već i da moraju imati kompetenciju za tumačenje podataka. Važno je naglasiti da ovaj aspekt nije bio dio većine programa obuke auditora. Stoga je neophodan neki oblik obuke i/ili instrukcija.

To nas dovodi do sljedećeg članka u ovoj seriji: Kako bi se osiguralo da su svi sudionici zadovoljni tehnologijom, neophodna je dobra priprema audita.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...