Do sada je samo nekoliko kompanija imalo obavezu da izvještava o uticaju svojih poslovnih aktivnosti na ljudska prava i životnu sredinu na obavezujućoj osnovi. U Njemačkoj samo oko 550 kompanija orijentisanih na tržište kapitala spada u djelokrug zakona o nefinansijskom izvještavanju, tzv. CSR-RUG. Unutar EU, samo oko 11.700 kompanija mora otkriti nefinansijske informacije prema Direktivi o društveno odgovornom poslovanju usvojenoj 2014. Nova Direktiva EU o izvještavanju o održivosti (CSRD), koja će zamijeniti Direktivu o društveno odgovornom poslovanju prema NFRD od 1. januara 2024., uvodi novu eru. U nastavku ćete naučiti koji pragovi određuju da li su kompanije pogođene i kako izgleda raspored.

Cilj novog CSRD-a je „zaštita, očuvanje, unaprijeđenje prirodnog kapitala EU i zaštita zdravlja i dobrobiti građana od rizika i uticaja na životnu sredinu“. Kako bi se postigli ovi ciljevi, grupa preduzeća koja podliježu zahtjevima izvještavanja bit će, između ostalog, višestruko proširena. Samo u Njemačkoj, do 15.000 kompanija će u budućnosti biti obuhvaćeno ovom direktivom. Unutar i izvan EU, ova nova obaveza izvještavanja primjenjivat će se na do 50.000 kompanija, s uvođenjem proširenih obaveza izvještavanja koje će se vremenom postupno mijenjati.

Na koje kompanije će uticati CSRD počevši od kada?

Prve kompanije koje će biti pogođene bit će one koje već podliježu zahtjevima izvještavanja prema CSR RUG-u. Riječ je o velikim korporacijama prema Njemačkom trgovačkom zakonu (HGB), koje su orijentisane na tržište kapitala i imaju godišnji prosjek od više od 500 zaposlenih, kao i kreditne institucije i osiguravajuća društva koja ispunjavaju posljednja dva kriterija. Ove kompanije moraju pripremiti svoj godišnji izvještaj za izvještajnu 2024. godinu u skladu sa novim standardima izvještavanja i objaviti ga 2025. godine.

Od 1. januara 2025. godine, proširena obaveza izvještavanja će se tada primjenjivati i na sva druga velika društva s ograničenom odgovornošću, kao i kreditne institucije i osiguravajuća društva koja ranije nisu bila podvrgnuta zahtjevima izvještavanja u smislu CSR RUG-a, pod uslovom da ispunjavaju najmanje dvije od sljedeće tri karakteristike na dan bilansa stanja:

- Ukupna bilansna stanja: najmanje 20 miliona €
- Neto prihod od prodaje: najmanje 40 miliona €
- Prosjek od najmanje 250 zaposlenih tokom fiskalne godine.

Ove kompanije moraju pripremiti i objaviti svoj izvještaj za 2025. fiskalnu godinu 2026. u skladu sa novim zahtjevima.

Za mala i srednja preduzeća orijentisana na tržište kapitala, tzv. mala i srednja preduzeća, i nekompleksne kreditne institucije, kao i kativne (re)osiguravajuće kompanije, uslovi se primenjuju od 1. januara 2026. godine, uz obavezno izveštavanje 2027. godine.

Iz navedenih malih i srednjih preduzeća isključeni su takozvani mikro subjekti. To su kompanije koje ispunjavaju najmanje dvije od sljedeće tri karakteristike na dan bilansa stanja:

- Ukupna bilansna stanja: maksimalno 350.000 €
- Neto prihod od prodaje: maksimalno 700.000 €
- Prosječno maksimalno 10 zaposlenih u toku fiskalne godine.

Navedena mala i srednja preduzeća, zbog svoje manje veličine, ograničenijih resursa i uzimajući u obzir teško ekonomsko okruženje zbog COVID-19, također imaju mogućnost da budu izuzeta od izvještavanja u prelaznom periodu od dvije godine. Da bi to učinili, moraju ukratko objasniti u svom izvještaju o upravljanju zašto još nisu u mogućnosti da ispune svoju obavezu. Ako takvo MSP dozvoli sebi da bude privremeno izuzeto od izvještavanja, mora objaviti svoj prvi izvještaj za izvještajnu 2028. godinu 2029.

Dodatne informacije o CSRD

Šta Direktiva o korporativnoj održivosti (CSRD) znači za moju kompaniju? Pročitajte naš blog za važnije informacije o izvještavanju o održivosti prema CSRD.

Pročitajte više u našem blogu

CARD za kompanije sa sjedištem izvan EU

Kako bi se stvorili jednaki uslovi za kompanije iz EU i van EU, izvještavanje o održivosti uključuje i grupe sa matičnim kompanijama sa sjedištem izvan EU. Ove kompanije koje nisu članice EU će biti obuhvaćene direktivom od 01.01.2028. ako ostvare neto prodaju veću od 150 miliona eura unutar EU i imaju veliku podružnicu ili podružnicu orijentisanu na tržište kapitala u EU. Ako su ovi uslovi ispunjeni, podružnica, koja nastupa u ime matične kompanije sa sjedištem van EU, dužna je objaviti - u slučaju sumnje skraćenog - izvještaj o održivosti prvi put 2029. godine.

Ista obaveza važi i za filijale kompanija ili grupa sa sjedištem izvan EU ako je njihova neto prodaja u prethodnoj godini premašila 40 miliona eura.

U oba gore navedena slučaja, međutim, kompanije ili grupe moraju ostvariti neto prodaju veću od 150 miliona eura u svakoj od posljednje dvije godine na teritoriji Unije.

Ako podružnica nije u mogućnosti da ispuni svoju obavezu izvještavanja zbog nedostatka dostupnih informacija, u izvještaju se mora navesti da matična kompanija koja se nalazi izvan EU nije dostavila potrebne informacije.

U suprotnom, podružnice čije matično preduzeće ima sjedište na teritoriji Unije su izuzete od izvještavanja; međutim, ovo se ne odnosi na velike podružnice orijentisane na tržište kapitala. Slično tome, ako postoji značajna razlika između rizika i njihovih efekata u matičnom i zavisnom preduzeću, rizici i efekti zavisnog preduzeća moraju biti posebno navedeni u izvještaju menadžmenta grupe matičnog preduzeća.

CFS DE Sustainability Reporting Assurance
Loading...

Sve što trebate znati o osiguranju od treće strane

U našoj brošuri "Izvještavanje o održivosti. Uvjeravanje treće strane" naučite sve što trebate znati o vanjskoj verifikaciji izvještaja o održivosti i ESG indikatorima.

Saznajte više
Autor
Michael Wiedmann

Od juna 2017. do decembra 2020., Michael Wiedmann je bio advokat za usklađenost u frankfurtskoj kancelariji Norton Rose Fulbright. Prije toga, dvije decenije je bio na raznim rukovodećim pozicijama u METRO Grupi; uključujući glavnog službenika za usklađenost, starijeg potpredsjednika za odnose s javnošću, šefa korporativnog razvoja/generalnog direktora, glavnog savjetnika i sekretara kompanije. Ima veliko iskustvo u usklađenosti, upravljanju i korporativnim pitanjima, koje koristi u savjetovanju svojih klijenata, posebno u razvoju i dizajnu sistema upravljanja usklađenošću. Pored njegovog angažmana u njemačkom institutu za usklađenost e.V. (DICO) kao kopredsjedavajući radne grupe za CSR/ljudska prava, Michael Wiedmann redovno objavljuje o temama ljudskih prava i uzbunjivača. Osim toga, član je izvršnog odbora njemačkog Wettbewerbszentrale u Bad Homburgu, koji se bori protiv nepoštene komercijalne prakse.

Loading...