BRCGS Miješani audit: Udaljeni auditi, ali ne sasvim

Sigurnost hrane, Pakovanje, Skladištenje&distribucija, Potrošački proizvodi i Agenti & Brokeri - svi ovi BRCGS standardi mogu se djelimično auditirati na daljinu od 1. avgusta. BRCGS-ova takozvani kombinovani audit se sastoji od udaljenog audita nakon kojeg slijedi audit na licu mjesta. Primjenjuje se samo na postupke recertifikacije i najavljene audite i zasniva se na pozitivnoj procjeni rizika.

Procjena rizika

Procjena rizika se zasniva na upitniku koji identifikuje, između ostalog, historijski učinak lokacije i dostupnost dokumentacije i zapisa. Certifikacijsko tijelo je odgovorno za ocjenu procjene rizika. Odlučuje da li lokacija može postići ciljeve audita uz pomoć udaljenog audita.

Kako se provodi miješani audit?

Miješani audit se provodi uz pomoć informacijske i komunikacijske tehnologije. Ne postoje precizni propisi o sredstvima komunikacije. Kako bi smanjili rizike vezane za sigurnost podataka, DQS auditori idealno rade s alatima s kojima su dotični klijenti već upoznati.

Šta se auditira?

Ono što se auditira na daljinu tokom miješanog audita i šta se ispituje na licu mjesta može se identifikovati u skoro svim BRCGS standardima kodiranjem boja. Ovo se obično može naći lijevo od svakog zahtjeva.

Udaljeni auditi pregledavaju dokumentaciju, evidenciju i sisteme. Auditi na licu mjesta razmatraju dobru proizvodnu praksu, implementaciju sistema upravljanja sigurnošću hrane i sljedivost (test sljedivosti).

Trajanje audita

Da li se lokacija auditira udaljeno ili potpuno na licu mjesta ne utiče na trajanje audita. Ako lokacija odabere miješani audit, ukupno trajanje audita je potpuno isto kao i trajanje audita tradicionalng audita. Kako je vrijeme podijeljeno između udaljenog dijela i dijela na licu mjesta ovisi o procjeni rizika. Ono što je, međutim, sigurno je da se najmanje polovina trajanja audita mora provesti na licu mjesta.

Povjerljivost, sigurnost i zaštita podataka

Zaštita osjetljivih informacija je vrlo visok prioritet za udaljene audite. Certifikacijska tijela moraju uzeti u obzir lokalne zakone o zaštiti podataka. Da bi se pripremili za upotrebu informacionih i komunikacionih tehnologija, svi certifikacijski, klijentski i pravni zahtevi koji se odnose na poverljivost, sigurnost i privatnost moraju biti definisani i preduzeti mjere kako bi se obezbijedila njihova efikasna primjena. Svi učesnici moraju se jasno složiti sa zahtjevima povjerljivosti, sigurnosti i privatnosti.

BRCGS Udaljeni auditi

Certifikacija za vrijeme pandemije i strogih ograničenja.

Ako vaš BRCGS certifikat ili obnova certifikata uskoro ističe ili je već istekao tokom 2020. godine, ali ograničenja putovanja ili pristupa i dalje ne dozvoljavaju redovni audit, imamo važne vijesti za vas: od 7. septembra pogođene kompanije također mogu u potpunosti da obavljaju BRCGS audite na daljinu. Ovo je omogućeno dokumentom BRCGS086 - Udaljena certifikacija tokom pandemije i ograničenja ozbiljnih događaja. Možete ga pogledati ovdje.

Nova regulativa se odnosi na BRCGS Sigurnost hrane (uključujući START! audite), Pakovanje, Skladištenje&distribucija, Potrošački proizvodi i Program certifikacije bez glutena. Program udaljene certifikacije važi najmanje do aprila 2021. godine, a opcija je dostupna svim trenutno certificiranim BRCGS lokacijama i lokacijama čiji je certifikat istekao 2020. Lokacije koje trenutno nisu certificirane prema BRCGS također mogu biti odobrene za udaljeni audit nakon individualnog pregleda. Imajte na umu da GFSI ne prepoznaje opciju udaljenog audita.

Četiri koraka za BRCGS Udaljeni audit

BRCGS udaljena certifikacija se završava u četiri koraka:

  1. Tokom procjene izvodljivosti, lokacija dostavlja informacije potrebne za planiranje audita. Osim zahtjeva u standardnom protokolu, ovo uključuje pitanja, između ostalog, o historijskom učinku lokacije, opozivima u posljednjih 12 mjeseci i svim promjenama procesa ili vanjskih usluga zbog pandemije COVID-19.
  2. Kada ove informacije budu dostupne, udaljeni audit se može zakazati. Da bi se to postiglo, informacijska i komunikaciona tehnologija mora biti definisana i testirana - idealno na testnom sastanku. Ako se tokom ovog procesa naiđu problemi, audit se ne može izvršiti na daljinu. U slučaju da se tehnologija pokvari tokom audita, udaljeni audit se može ponovo zakazati u roku od 28 dana od prvog dana udaljenog audita. Svi auditi će biti objavljeni i u idealnom slučaju će se odvijati prema uobičajenom rasporedu audita. Međutim, auditi do kojih dođe kasnije se ne sankcionišu.
  3. Treći korak je provođenje audita. Audit mora imati vizualni izvor uživo koji je prenosiv i koji se može koristiti na cijeloj lokaciji.
  4. Odstupanja se tretiraju kao u normalnom auditu. Certifikacijsko tijelo mora primiti dokaze o korektivnim mjerama, analizu korijenskog uzroka i plan preventivnih akcija u roku od 28 dana od udaljenog audita. Potvrda o auditu vrijedi 6 ili 12 mjeseci. Sljedeći audit BRCGS-a bit će zakazan u uobičajenom ciklusu audita.
Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...