Nakon prelaznog perioda od šest mjeseci, novo izdanje BRCGS Standarda o sigurnosti hrane počinje 1. februara 2023. Da bismo vam pomogli da se pripremite za novo izdanje, iznijet ćemo vam ključne promjene.

Šta je novo za BRCGS Hrana 9?

U poređenju sa svojim prethodnikom, izdanje 9 BRCGS standarda za hranu sadrži niz značajnih promjena. Prema BRCGS, novo izdanje naglašava ključne teme kako bi se osigurala globalna primjenjivost standarda. Nekoliko novih klauzula dodano je ključnim oblastima navedenim u nastavku:

  • Integracija referentnih zahtjeva Globalne inicijative za sigurnost hrane (GFSI 2020)
  • Jasni zahtjevi za implementaciju i usklađenost sa relevantnim zakonodavstvom
  • Detaljni zahtjevi za razvoj kulture sigurnosti hrane
  • Revizija odjeljka plana sigurnosti hrane radi usklađivanja sa aspektom validacije Codex Alimentariusa
  • Jasni i detaljni zahtjevi za eksternu obradu
  • Proširivanje zahtjeva za odbranu hrane i prevare u hrani
  • Detaljni zahtjevi za operativne lokacije za proizvodnju hrane za kućne ljubimce za domaće životinje i stočnu hranu
  • Novi odjeljak sa zahtjevima za lokacije koje dovršavaju primarnu konverziju životinja (npr. za crveno meso, perad ili ribu), (kao što su klaonice ili ribarstvo)
  • Obavezni nenajavljeni audit svake 3 godine
  • Ponovno uvođenje kombinovanoe najavljene opcije audita za recertifikaciju koja se sastoji od udaljenog audita, nakon čega slijedi kontrola na licu mjesta

Oni će biti detaljnije objašnjeni u nastavku. 

 

Ključne promjene u zahtjevima Izdanja 9 u poređenju sa Izdanjem 8

Ove promjene, navedene po redoslijedu od 1 do 9, navedene su u nastavku. Zahtjevi u odjeljcima 1 do 7 primjenjuju se na sve korake procesa, sa sljedećim izuzecima:

5.8 se odnosi samo na lokacije koje proizvode, prerađuju ili pakuju hranu za kućne ljubimce ili stočnu hranu

5.9 primjenjuje se samo na primarnu konverziju životinja (kao što su klaonice ili ribarstvo)

8 se odnosi samo na visokorizične proizvodne objekte s visokom njegom ili ambijentalne visoke njege

9 se odnosi samo na proizvode kojima se trguje, ovo je dobrovoljni dio

 

Odjeljak 1: Posvećenost višeg menadžmenta

1.1.2 Kultura sigurnosti hrane i kvaliteta

Nakon uvođenja i početne implementacije kulture sigurnosti hrane u izdanju 8, fokus u ovom novom izdanju i dalje je na postizanju pozitivne promjene kulture unutar kompanije. Cilj standarda je promovisanje promjena u ponašanju koje su neophodne za poboljšanje kulture. To se posebno odnosi na svijest zaposlenih na lokaciji u vezi sa aktivnostima sigurnosti proizvoda i usklađenosti. Postoji zahtjev da lokacija ima plan za održavanje i razvoj kulture sigurnosti proizvoda i kvaliteta unutar lokacije. Tačka 1.1.2 Standarda BRCGS Hrana 9 definiše primjere takvih aktivnosti:

1.1.2 Više rukovodstvo lokacije će definisati i održavati jasan plan za razvoj i kontinuirano poboljšanje kulture sigurnosti hrane i kvaliteta. Plan će uključiti mjere potrebne za postizanje pozitivne promjene kulture.
Ovo uključuje:

  • definisane aktivnosti koje uključuju sve dijelove lokacije koje utječu na sigurnost proizvoda. Kao minimum, ove aktivnosti će biti osmišljene oko:

- jasne i otvorene komunikacije o sigurnosti proizvoda
- obuke
- povratnih informacija od zaposlenih
- ponašanja potrebnog za održavanje i poboljšanje procesa sigurnosti proizvoda, mjerenje performansi aktivnosti vezanih za sigurnost, autentičnost, zakonitost i kvalitet proizvoda

  • akcioni plan koji pokazuje kako će se aktivnosti preduzeti i mjeriti, kao i planirane vremenske okvire
  • pregled efektivnosti završenih aktivnosti.

Plan će se revidirati i ažurirati najmanje jednom godišnje.

 

Odjeljak 2: Plan sigurnosti hrane - HACCP

HACCP principi trenutnog Codex Alimentariusa uticali su na reviziju nekih klauzula u novom izdnaju. Lokacijama se preporučuje da izbegavaju više planova sa različitom terminologijom, ali nije neophodno usvojiti terminologiju standarda.

2.7.4 Kada se kontrola specifične opasnosti za sigurnost hrane postiže programima preduslova (vidi odjeljak 2.2) ili kontrolnim mjerama koje nisu kritične kontrolne tačke (CCP; vidi klauzulu 2.8.1), to se mora navesti kao i adekvatnost programa za kontrolu određene specifične opasnosti

Ova klauzula zahtijeva samo validaciju posebnih programa preduslova za minimiziranje ili eliminisanje specifične opasnosti (u operativnim PRP-ovima ISO 22000). Na primjer, čišćenje unakrsne kontaminacije alergenom (klauzula 5.3.8) ili osiguravanje adekvatne temperature skladištenja na hladnom i tokom skladištenja i potpunog skladištenja kako bi se spriječio rizik od razvoja bakterija. Svi ostali preduslovni programi, kao što su kontrola štetočina, higijena osoblja ili obuka nisu uključeni, kao ni generalno čišćenje podova ili zidova.

Zahtjevi pod 2.12 za "Validaciju HACCP plana i uspostavljanje procedure verifikacije" (ekvivalentno Codex Alimentarius koraku 11, princip 6) su novi. Ovaj novi zahtjev odražava preporuku Codex Alimentarius Opšti principi za sigurnost hrane za validaciju kontrola sigurnosti hrane. Promjene HACCP-a ili planova za sigurnost hrane koje mogu utjecati na sigurnost proizvoda, moraju se provjeriti kako bi se osiguralo da efektivno kontrolišu identificiranu opasnost prije implementacije.

 

Odjeljak 3: Sigurnost hrane i sistem upravljanja kvalitetom

3.4 Interni auditi: Pod klauzulom 1.1.4 „Sastanci za pregled menadžmenta“, pregled menadžmenta zahtijeva rezultate internih audita, ali oni nisu detaljno opisani. Ovdje potreban unos za pregled menadžmenta je pregled rezimea rezultata akcionog plana koji nastaju tokom internih audita. Ovo se ne odnosi samo na interne audite, već i na program dokumentiranih inspekcija ili higijenskih ili inspekcija na terenu. 

3.5.4 Vanizvorni proces: Dodati su novi zahtjevi kako bi se osiguralo da se vanjski procesi razmatraju u HACCP planu lokacije i da su zahtjevi dogovoreni i evidentirani u specifikaciji. Definicija vanjske prerade je jasno i detaljno predstavljena u sveobuhvatnoj izjavi o namjerama. Važno je da se sigurnost hrane održava u toku cijelog procesa proizvodnje eksternih izvora.

Analiza uzroka potrebna u odjeljku 3.7 Korektivne i preventivne akcije je pojašnjena kako bi se osigurao dosljedan pristup i kako bi se obezbijedila bolja povezanost s drugim odjeljcima radi stalnog poboljšanja.

 

Odjeljak 4: Standardi lokacije

4.2 Odbrana hrane: Ovaj odjeljak navodi zahtjeve za odbranu hrane. Ovi zahtjevi prvenstveno zahtijevaju procjenu rizika potencijalnih rizika od namjerne kontaminacije na lokaciji. Međutim, procena rizika se također može kombinovati sa zahtevima iz odeljka 5.4 Autentičnost proizvoda, potraživanja i lanac nadzora, koji procenjuje falsifikovanje sirovina izvan lokacije (prevara sa hranom).

Što se tiče higijene, fokus je stavljen na opremu s obzirom na najčešće neusklađenosti. Nekoliko drugih standarda i smjernica za najbolju praksu pružaju detaljne preporuke za higijensku opremu i uređaje. Odjeljak 4.6 Oprema je stoga u potpunosti revidiran kako bi se uskladio sa trenutnom dobrom praksom:

  • Voditi računa o higijeni prilikom kupovine nove opreme ili opreme koja je nova na lokaciji.
  • Zahtjevi za mobilnu opremu
  • Dizajn opreme i njena prikladnost za upotrebu u proizvodnji hrane, koji se obično naziva 'higijenski dizajn', značajno je evoluirao od objavljivanja izdanja 8.
  • nabavka opreme: nova, renovirana, polovna oprema
  • nove klauzule za instalaciju (ili puštanje u rad)
  • nove klauzule za mobilnu i statičnu opremu

 

Odjeljak 5: Kontrola proizvoda

5.4.7 Ovdje je dodan novi zahtjev za potvrđivanje tvrdnji o proizvodima na etiketama.

Numeracija u odjeljku 5.6 Inspekcija proizvoda, ispitivanje proizvoda na licu mjesta i laboratorijska analiza je promijenjena, sadržaj klauzula iz broja 8 je neznatno prilagođen.

5.8 Potrebe za hranom za kućne ljubimce i stočnom hranom

Ovdje je naslov pojašnjen, umjesto hrane za životinje u izdanju 8 klauzula se sada odnosi na hranu za kućne ljubimce i hranu za životinje. Utvrđeni su novi zahtjevi za proizvođače.

Nova klauzula 5.9 Primarna konverzija životinja

Kada se na lokaciji vrši primarna konverzija životinja ili prerada mesa (npr. za crveno meso, perad ili ribu), potrebne su posebne kontrole kako bi se osiguralo da je hrana sigurna i prikladna za namjeravanu upotrebu tokom prerade životinja.

 

Odjeljak 6.1 Kontrola operacija

U ovom dijelu postoji nova klauzula koja zahtijeva da npr. nusproizvodi izvan opsega audita ne ugrožavaju sigurnost auditiranih proizvoda.

 

Odjeljak 7.4 Zaštitna odjeća

7.4.3 U izdanju 8 je navedeno "testiranje efikasnosti čišćenja", a sada je potrebno "potvrđivanje efikasnosti čišćenja".

 

Odjeljak 8 Proizvodne rizične zone – visoki rizik, visoka briga i ambijentalna visoka briga

novi 8.2.3 Zahtjevi za uklonjive zidove u područjima s visokim rizikom ili visokom njegom.
novi 8.5.4 CIP oprema će se koristiti ili samo za određena područja (odvojeni sistemi za područja visokog rizika, visoke njege i druge proizvodne oblasti) ili sa kontrolnim sistemima ako se koristi u svim područjima.
8.7.1 U izdanju 8 je navedeno "testiranje efikasnosti čišćenja", a sada je potrebna "potvrda efikasnosti čišćenja".

 

Odjeljak 9: Zahtjevi za proizvode kojima se trguje

Ovaj zahtjev omogućava da audit uključi rukovanje proizvodima koji su obično u okviru standarda i koji se čuvaju na lokaciji, ali nisu tamo proizvedeni, obrađeni, upakovani ili označeni. Kompanija će uspostaviti proceduru kako bi osigurala da je gotov proizvod siguran, da je u skladu sa zakonskim zahtjevima i da je proizveden u skladu sa specifikacijama proizvoda. Ovaj član 9 ostaje dobrovoljan.

Novi odjeljak 9.1 Plan sigurnosti hrane - HACCP sa posebnim proizvodom kojim se trguje ili proizvodom koji se trguje integrisanim u postojeći HACCP plan o prijemu, skladištenju i otpremi robe stavlja se ispred već postojećih odjeljaka izdanja 8, s tim da se preostalim odjeljcima daje viši nivo numeracije.

 

Koji je datum stupanja na snagu 9. izdanja BRCGS hrane?

Primjena BRCGS standarda izdanja 9 je obavezna za sve audite koji se održavaju nakon 1. februara 2023. Prije toga, certifikacija prema novom izdanju nije moguća. Ako vaš audit dospijeva prije 1. februara 2023. godine, bit ćete auditirani u skladu sa 8. izdanjem standarda. Ako je vaš sljedeći audit nenajavljen i blizu ste datuma za vaš sljedeći audit početkom 2023. godine, još uvijek biste mogli biti auditirani u skladu sa 8. izdanjem. Međutim, mi bismo toplo preporučili da se pripremite i izvršite promjene u vašim sistemima rano nakon što standard bude objavljen, bez obzira na to kada je vaš audit planiran.

Lokacija može birati između tri opcije audita za 9. izdanje:

1. Najavljeni program audita (sa obaveznim nenajavljenim auditom svake 3 godine)
2. Kombinovani najavljeni program audita (koji se sastoji od udaljenog audita, nakon čega slijedi audit na licu mjesta, uz obavezni nenajavljeni audit svake 3 godine)
3. Nenajavljeni program audita

 

Gdje mogu preuzeti novi standard?

Standard je dostupan na BRCGS.com pod "Naši standardi" i odabirom Sigurnost hrane, nakon registracije, možete besplatno preuzeti kompletan standard kao PDF fajl samo za čitanje ili naručiti papirnu verziju ili preuzeti nezaštićeni PDF fajl uz naknadu.

 

DQS - Vaš partner za BRCGS certifikaciju

DQS je jedno od vodećih certifikacijskih tijela za sisteme upravljanja kvalitetom i standarde održivosti. Mi smo na vašoj strani tokom procesa certifikacije - uz glatko planiranje audita, iskusne auditore i detaljne audit izvještaje.

 

Kako vas DQS može podržati

•    Trening
•    Prethodne procjene za identifikaciju bilo kakvih nedostataka
•    Certifikacija prema BRCGS Hrana izdanje 9

Vaš partner za BRCGS Hrana 9 certifikaciju

Kako funkcioniše BRCGS Hrana 9 certifikacija, možete saznati ovdje.

Saznajte više
Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...