Četiri godine nakon posljednjeg ažuriranja, nova verzija BRC standarda za pakovanje i materijale za pakovanje bit će objavljena 1. jula 2015. Sada peta verzija ima za cilj da odražava promjenjiva očekivanja i zahtjeve različitih sudionika i stupa na snagu 1. januara 2016.

Struktura & Osnove

Kao i ranije, standard razlikuje dvije kategorije s različitim higijenskim zahtjevima. Međutim, treba napomenuti da su se nazivi dvije kategorije, kao i nazivi sistematike u osnovi, promijenili. Budući da je klasifikacija u kategorije zasnovana na namjeni upotrebe materijala, a ne na potencijalu rizika, termin rizik se više ne koristi u ovom kontekstu. Kategorija "Visoka higijena" (ranije "Visoki higijenski rizik") odnosi se na proizvode koji dolaze u direktan kontakt s hranom ili drugim higijenski osjetljivim proizvodima. Svi ostali materijali za pakovanje (sekundarna i tercijarna ambalaža, kao i etikete) spadaju u kategoriju "Osnovna higijena" (ranije "Niski higijenski rizik").

Osam takozvanih Osnova ostaje nepromijenjeno osim promjene numeracije.

Izmjene po poglavljima

Posvećenost menadžmenta i kontinuirano poboljšanje

Nekoliko promjena je ograničeno na preformulisanje jezika i promjene u redoslijedu kako bi ih lakše razumjeli.

Sistem upravljanja opasnostima i rizicima

I ovdje su promjene ograničene. U odjeljku 2.2, termin "kvalitet" je sada uključen uz sigurnost i integritet proizvoda. To znači ne samo da rizike vezane za kvalitet treba uzeti u obzir u analizi rizika i opasnosti, već i da se njima može upravljati kao dio preventivnih programa.

Osim toga, u ovom poglavlju se razmatraju i rizici migracije, kao i zlonamjerni neovlašteni pristup.

Sigurnost proizvoda i sistem upravljanja kvalitetom

Redoslijed zahtjeva je promijenjen kako bi odgovarao operativnom toku. Postoji i nova klauzula za upravljanje dobavljačima koja je specifična za pružaoce usluga i dopunjava postojeću klauzulu 3.5 za dobavljače sirovina.

Standardi za operativne lokacije

Dodan je niz zahtjeva na temu suzbijanja štetočina. Lokacije koje vrše kontrolu štetočina u moraju osigurati da postoji sistematska kontrola efektivnosti. Osim toga, mora se osigurati funkcionalnost svih resursa za kontrolu štetočina i svi zaposleni moraju biti u stanju prepoznati i prijaviti najezdu štetočina.

Nadalje, pojedinačne klauzule u ovom poglavlju su također pomjerene ili rekombinovane. Klauzula 4.8 - Kadrovski objekti će postati dio Poglavlja 6 u novoj verziji; Klauzula 5.8 – Kontrola kontaminacije stranim predmetima potpada pod Poglavlje 4.

Kontrola proizvoda i procesa

Dvije nove klauzule vas ovdje čekaju: nova klauzula 5.2 definiše odgovornost za "Grafički dizajn". Lokacije koje rade sopstveni grafički dizajn moraju biti u stanju da obezbijede integritet dijela.

Nova klauzula 5.8 za prijem je evoluirala iz Odjeljka 4.12 - Transport, skladištenje i distribucija, koji je u potpunosti revidiran. Zahtjevi za skladištenje nalaze se u novoj verziji pod 5.9; otprema i transport su obuhvaćeni 5.10.

Osoblje

Kao što je već napisano, tema kadrovskih objekata više nije pokrivena u 4.8, već u Poglavlju 6. Zauzvrat, klauzula 6.2 Pristup i kretanje osoblja prelazi u Poglavlje 4.

Evaluacija sistema

Kako bi se pružio dodatni poticaj za kontinuirano usavršavanje, uveden je nivo izvrsnosti. Nova klasifikacija "AA" namijenjena je preduzećima koja su već postigla ocjenu A. U novu kategoriju svrstavaju se kompanije sa najviše pet manjih neusklađenosti. Broj maksimalno mogućih maloljetnika prethodne kategorije A ostaje nepromijenjen.

Nenajavljeni auditi i dodatni moduli

Protokol audita predviđa mogućnost obavljanja nenajavljenih audita. Nenajavljeni auditi su opcioni. Također postoji mogućnost kombinovanja BRC audita sa opcionim dodatnim modulima kao što su Modul okolinske svijesti (EAM) i Modul trgovačke robe (dodatna kupovina gotove ambalaže).

Raspored

Nakon izlaska 1. jula 2015. slijedi pripremni period od šest mjeseci. Primjena nove verzije 5 je obavezna za sve audite koji se održavaju nakon 1. januara 2016. godine. Prije toga, certifikacija po novoj verziji nije moguća.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...