Nakon šestomjesečnog prijelaznog perioda, nova verzija BRC standarda o sigurnosti hrane stupa na snagu 1. februara 2019. Da bismo vam pomogli da se pripremite za novo izdanje, iznijeli smo ključne promjene za vas.

Šta je novo.

U poređenju sa svojim prethodnikom, 8. izdanje BRC standarda za hranu uključuje niz značajnih izmjena. Prema BRC, nova verzija prodire dublje u ključne teme kako bi se osiguralo da je standard globalno primjenjiv i da ostaje priznat od strane Globalne inicijative za sigurnost hrane (GFSI). Novi standard promoviše razvoj kulture sigurnosti hrane i proširuje zahtjeve za praćenje okoline. Veća uključenost menadžmenta je također u fokusu, kao i implikacije američkog Zakona o modernizaciji sigurnosti hrane (FSMA). Pored ovih fokusnih područja, dodano je nekoliko novih poglavlja i klauzula, koje smo saželi za vas u nastavku.

  1. Uklonjene su dvodijelne nenajavljene revizije
    Verzija 7 je omogućila izbor od tri opcije audita: najavljena audit procedura, kompletna nenajavljena audit procedura i dvodijelna nenajavljena audit procedura. U posljednjoj opciji audita obavljena su dva odvojena audita u svakom slučaju, prvi nenajavljeni, drugi najavljeni. Kupci su općenito preferirali potpuno nenajavljeni audit jer on pruža dodatno povjerenje. Iz tog razloga, BRC Hrana 8 eliminiše dvodijelnu opciju nenajavljenog audita. Nenajavljeni auditi će ostati neobavezni.
  2. Kultura sigurnosti hrane
    Kultura sigurnosti hrane je izuzetno važan faktor kada je u pitanju upravljanje sigurnošću proizvoda. BRC Hrana Verzija 8 uključuje zahtjeve usmjerene na razvoj i održavanje kulture sigurnosti hrane i kvaliteta. U ovaj proces je uključen i menadžment. Budući da se kultura kompanije doživljava subjektivno, auditor ne ocjenjuje kulturu samu po sebi, već radije ocjenjuje dokumentovane mjere koje se primjenjuju u odnosu na stanje kulture kompanije i rezultirajuće pristupe poboljšanju.
  3. Povlačenje proizvoda
    Kao i u broju 7, verzija 8 BRC standarda za hranu zahtijeva da certifikacijsko tijelo koje je izdalo trenutni certifikat za lokaciju bude obaviješteno o povlačenju proizvoda u roku od tri dana. Izdanje 8 proširuje ovaj zahtjev na "značajne incidente". To uključuje regulatorna odstupanja, negativno medijsko izvještavanje i incidente u vezi sa sigurnošću hrane koji potencijalno mogu naštetiti potrošačima.
  4. Poglavlje 8: Zahtjevi visokog rizika, visoke njege i visoke ambijentalne njege
    Zahtjevi za proizvodne lokacije koje spadaju u kategoriju visokog rizika, visoke njege i visoke ambijentalne njege sažeti su u Poglavlju 8. Očekuje se da lokacije imaju objekte i kontrole prikladne za sprječavanje kontaminacije proizvoda patogenima. Ove klauzule, ranije pod poglavljima 4 i 7, moraju biti ispunjene kao dodatak zahtjevima iz poglavlja 1-7.
  5. Poglavlje 9: Zahtjevi trgovane robe - Dobrovoljni modul
    Ovaj modul je uključen kao posebno poglavlje. Od organizacija se zahtijeva da razviju procedure kako bi osigurale da je proizvedena hrana sigurna, usklađena sa zakonskim zahtjevima i proizvedena u skladu sa specifikacijama proizvoda. Modul ostaje dobrovoljan, ali u značajnoj razlici u odnosu na verziju 7, sva odstupanja za ovaj modul će biti uključena u ukupni rezultat. Ako se koristi klauzula o isključivanju (u smislu "opting-out"), to će se smatrati isključenjem opsega.
  6. Zahtjevi za hranu za kućne ljubimce
    U poglavlju 5 nove verzije navedeni su novi zahtjevi za proizvođače hrane za kućne ljubimce. Između ostalog, ovo poglavlje uključuje zahtjeve za kompanije koje proizvode proizvode za različite vrste životinja i osigurava da su proizvodi razvijeni za njihovu namjenu (potpune hrane za životinje ili dodaci hrani). Ljekovita hrana mora biti precizno označena i prepoznatljiva. U tu svrhu moraju biti uspostavljeni mehanizmi koji osiguravaju tačnu koncentraciju ovih aditiva. Važno je da hrana za životinje ne bude u okviru ovog standarda.
  7. Povjerljivo prijavite probleme
    Danas je od suštinskog značaja integracija sistema izveštavanja. Kako bi se osiguralo da se sve zabrinutosti u vezi sa sigurnošću proizvoda, integritetom, kvalitetom i zakonitošću mogu prenijeti na menadžment i poverljivo postupati, metod (e-mail, hotline, itd.) mora biti jasno saopšten svim zaposlenima. Također je potrebno implementirati i dokumentirati proceduru za rješavanje problema. BRC-ova novoobjavljena "Vrla linija za zviždače" posebno je pogodna za ovu svrhu.
  8. Dodatak klauzule o sajber sigurnosti pri upravljanju incidentima
    Poglavlje 3, klauzula 3.11.1, zahtijeva da organizacije implementiraju procedure za dokumentovanje i rukovanje sajber napadima ili prekidima njihove sajber sigurnosti. Ova tema postaje sve važnija, pa se BRC Hrana usklađuje sa drugim standardima i principima u tom pogledu.

Interni auditi

Iz evaluacije najčešćih odstupanja proizilazi da mnoge lokacije ne obavljaju interne audite na vrijeme. Prilagodba klauzule 3.4.1 sada ima za cilj da osigura da se sistemi upravljanja redovno auditiraju interno. Najmanje četiri interna audita treba da se obavljaju u redovnim intervalima godišnje. Obim internog audita treba da obuhvati sve aktivnosti i mjeri se rizikom koji je povezan sa ovim aktivnostima.

Kada verzija 8 stupa na snagu?

Primjena BRC standarda verzije 8 je obavezna za sve audite koje se održe nakon 1. februara 2019. godine. Prije toga nije moguća certifikacija za novu verziju.

Gdje mogu naći novi standard?

Standard je dostupan na BRC Knjižara za preuzimanje. Nakon registracije možete besplatno preuzeti kompletan standard kao PDF datoteku.

Kada će BRC Hrana Standard Verzija 8 biti dostupan na drugim jezicima?

Kompletan standard će od početka biti dostupan na njemačkom jeziku, kao i na 13 drugih jezika.

Šta DQS Može učiniti za vas

  • Radionice su dostupne na zahtjev.
  • Prethodne procjene radi utvrđivanja bilo kakvih nedostataka
  • Certifikacija za BRC Hrana Verzija 8
Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...